Защо спим?

 
Защо спим?
 
Знаете ли че…. сънят е жизненоважен процес не само за нас хората, но също така и за всички животни? Времето през което спим е процес, който много прилича на храненето или дишането, а един от отговорите на въпроса “Защо спим?”
 
E защото спането е от жизнено важно значение за паметта и обработката на информацията която се е натрупала в нашето ежедневие.С други думи сънят действа като архивираща програма за нашият мозък, като ни помага да отсеем важните от маловажните детайли, случили ни се през деня. Ето защо през деня имаме ярки спомени за всичко което ни се е случило, докато след като се наспим “забравяме” много подробности от предишният ден.
Само си помислете, с колко много информация боравим за едно денонощие – всяка една подробност, всичко което сме видели, чули, помислили, говорили, всичко каквото сме направили или не сме, всичко това е огромно количество информация, която мозъкът ни обработва и така ние имаме спомени. С течение на времето това количество информация става огромно и времето през което спим е най-подходящото тази информация да бъде филтрирана и да се освободи място за нова информация и нови спомени.
Според водещите мнения същността на хипнозата е точно отключване на архивираната информация, вътре в нас, а така си спомняме нещо, които иначе бихме помислили че сме забравили. Това е така защото нашето съзнание е преценило кои спомени да запазим и кои да архивираме.

Дълбок сън